Het nieuwe wandelen

Nordic Walking is overgewaaid uit Finland

Nordic Walking is afgeleid van het langlaufen. Het is ontstaan als zomertraining voor langlaufers. Als bewegingsvorm is het een mengsel van sportief wandelen en langlaufen. Vandaar de spottende opmerking van menig toeschouwer: heeft u uw ski’s verloren? Wie deze opmerking liever niet hoort, kan beter niet aan Nordic Walking beginnen….

Bewegen op je eigen niveau

Nordic Walking is geschikt voor iedereen. Of je nu oud of jong bent, en of je nu een goede conditie hebt of niet, Nordic Walking is goed voor iedereen. De wandelaars bij Nordic Walking maken gebruik van poles. Dat zijn wandelstokken die je helpen om een hogere snelheid te bereiken, zonder dat dat een grote inspanning vergt.

Effectieve conditietraining

Voor wie zijn conditie op peil wil brengen: Nordic Walking voelt niet zwaarder aan dan sportief wandelen, maar is wel veel beter voor je uithoudingsvermogen. Je hartslag ligt tijdens Nordic Walking namelijk hoger dan wanneer je gewoon sportief wandelt, en je energieverbruik stijgt ten opzichte van sportief wandelen. De bewegelijkheid en de coördinatie worden getraind.

Bijna alle spieren in gebruik

Lopen met stokken is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je spieren. De stokken zorgen ervoor, dat je de spieren in billen, buik, rug, schouders en armen intensief gebruikt. 

Nordic Walking maakt ook de rugspieren sterker en houdt de wervelkolom soepeler. Dat maakt de sport zeer geschikt voor mensen met rugklachten. (Het is raadzaam, vooraf even contact te zoeken met je huisarts). Het prettige van lopen met stokken is, dat ze goede steun en stabiliteit geven, en voor 30 % minder belasting zorgen op spieren, knieën en enkels.

 

Bij Nordic Walking blijft genoeg tijd en adem over voor een gezellig praatje met je medewandelaars.